Om du störs av fåglar

Fåglar som ställer till problem med oljud eller nedskräpning kan vara ett irritationsmoment för många. Under häckningsperioder kan även vissa fåglar upplevas som aggressiva, vilket kan skapa obehag för de som är i närheten. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att förebygga störning från fåglar inom sin fastighet.

Gör åtgärder före häckningssäsong

Det bästa arbetet sker förebyggande. Avskjutning av fåglar sker bara som sista åtgärd om inget annat har fungerat och om situationen är allvarlig. 

  • Håll koll på tak och hängrännor
    Se till att fågelbon inte kan byggas på tak och hängrännor. Observera att många fåglar är fredade under häckningssäsong (1 april-31 juli), under den perioden får du inte röra bona. 
  • Kontrollera håligheter i fasaden
    Som fastighetsägare är det viktigt att ha koll om det finns utrymmen där fåglarna kan tänkas bygga bo. Kontrollera tak och håligheter i byggnader från tidig vår till början av juli. Du kan förebygga byggandet av bon genom att täcka för håligheter i takstolar och skorstenar med nät.
  • Var noggrann med avfallshantering
    Ha koll på soptunnor, komposter och papperskorgar så de är stängda och att det inte förekommer matrester runtomkring. Även frukt och annat ätbart trädgårdsavfall kan locka till sig fåglar.

Skrämmor och hinder

Det finns flera skrämmor och andra hinder som hjälper mot fåglar som stör, utan att de skadas. Du kan exempelvis spänna en tråd cirka 10 centimeter över taknockar, staket, balkongräcken och takrännor. Tråden måste vara tillräckligt spänd för att fåglarna inte ska kunna trycka ned den. 

Även plastband, fladdrande plastpåsar, CD-skivor och andra saker som rör sig med vinden och prasslar eller blänker kan skrämma bort fåglar.

Jakt av fåglar och borttagning av bon

Vilda däggdjur, fåglar, bon och ägg är fredade i Sverige. Det är därför viktigt att arbeta förebyggande för att fåglarna i stället ska välja att bygga sina bon på andra platser än där de kan störa.

Vi rekommenderar i första hand att du tar till åtgärder som hindrar eller skrämmer bort fåglarna. Om de inte hjälper har du som anläggningsägare, möjlighet att använda skyddsjakt i form av att riva bon enligt följande regler i jaktförordningen (1987:905), se bilaga 4.

Om du enligt reglerna i jaktförordningen har rätt att ta bort fågelägg kan de punkteras, du kan även lägga konstgjorda ägg i boet. Efter några misslyckade häckningar flyttar fågeln.

Avskjutning endast som sista åtgärd

Om problemet är allvarligt och nämnda hinder och skydd och rivning av bon inte fungerar kan du som anläggningsägare få hjälp med avlivning/avskjutning av skyddsjägare. Avskjutningen sker mot en avgift och kommunen förmedlar då kontakten mellan dig och skyddsjägaren.

Förbjudet att skjuta inom bebyggda områden

Det är förbjudet att använda skjutvapen inom bebyggda eller detaljplanerade områden. Det gäller trots innehav av vapenlicens eller jägarexamen. Därför finns skyddsjägare med särskilt tillstånd från polisen.