Landskap och byggnadstradition


Skogsbygd
Nyttjandet av skogen har format skogsbygden i alla tider. Spår syns genom ännu aktiva bruk och lämningar efter bosättningar. Flera av dagens skogsbygder är från början sätrar som blivit permanenta. Det värmländska säterbruket finns omnämnt i skriftliga källor sedan 1600-talet.
Åkrar och ängar – det brukade landskapet
Den odlade marken vittnar om hur landskapet tagits i anspråk och hur det brukats. Det är ett levande landskap som alltid förändrats - och förändras även idag. Det är marker som har både höga kulturvärden och naturvärden, och är viktiga att bevara genom ett fortsatt brukande med bete och slåtter.




Dalgångar
I äldre tider var vattnet den främsta kommunikationsleden, vattnet har bundit människor samman genom historien. Dalgångarna intill vattnet koloniserades tidigt för att tas upp som jordbruksmark, här breder odlingslandskap med åkrar, ängar och hagmarker ut sig.
Jordbruket
Jordbruket har under historisk tid varit huvudnäringen i det område som idag utgör Sunne kommun. Sedan medeltiden och fram till idag har jordbruket förändrats genom nyodling, skiften och nya tekniska innovationer och rationalisering.




Regional och lokal byggnadskultur
Värmland och Sunne kommuns läge vid den norska gränsen, mellan Bergsslagen och Vänern, har gjort det till ett område som präglats av kulturströmningar från olika håll. Här finns säregna drag och företeelser som berättar om den regionala byggnadskonsten.
Arkitektur och byggnadsstilar
I Sunne kommun har olika epoker och rörelser lämnat sina avtryck i form av unika byggnader och strukturer, från klassicismens ideal till modernismens strama linjer. Denna mångfald av stilar berättar om samhällets förändring och teknologiska framsteg.

