Gräsmark

Gräsmark omges av branter, odlingslandskap och sjöar. Stillheten, lugnet och vildmarken är starkt närvarande. Det finns en anledning till att Gräsmark brukar benämnas som "Vackerheta". Odling, bete och slåtter håller landskapet öppet. I centrum finns centralorten Uddheden med butik och skola.

Popetorp, Granbäck

Popetorp är en tidigare by med anor i den omfattande nyodlingen av finska invandrare som ägde rum i området under 1600- och 1700-talen. Idag finns endast en av gårdarna kvar, men lämningar efter boningshus och ekonomibyggnader tillsammans med odlingsrösen och gärdesgårdar berättar om byns tidigare utbredning och ger en inblick i äldre tiders jordbruk och människors levnadsvillkor.

Högfors bruk och Kymsberg

Kymsbergs herrgård har anor från 1600-talet då marken ägdes av adelssläkten Gyllenspetz. 1759 köpte brukspatron Carl Henrik Herweg bruket och lät uppföra herrgården Kymsberg med tillhörande allé, bersåer samt en engelsk park med 115 fruktträd.

I samband med den stora bruksdöden övergick bruket till pappersmassatillverkning, och här anlades Sveriges första sulfatfabrik. Bruket är sedan länge borta, men lämningar vittnar om den forna verksamheter.

Uddheden

Uddheden, centralort i Gräsmark, har vuxit fram som kyrkby och centrum i Rottnadalen. Gräsmarks 1700-talskyrka ligger vackert intill Lillsjön. Här finns bebyggelse som speglar utvecklingen av industrisamhället under det tidiga 1900-talet. Det är en miljö som är av stor betydelse för att förstå utvecklingen av bygden och kommunikationen i Rottnadalen under historisk tid och fram till efterkrigstiden.

Upplev området via vandringsleden Lillsjön runt.

Området kring Grässjön

Kring Grässjön i norra delen av Gräsmark öppnar sig ett jordbrukslandskap i sluttningarna mot sjön. Bebyggelsen visar på kolonoseringen och utvecklingen av finnskogarnas karaktäristiska odlingslandskap.

Här finns så kallade kubbhus, en äldre byggteknik, som har ett mycket högt kulturhistoriskt värde.

Området kan upplevas genom vandringsleden Grinnbergsleden.

Ängen

Norra och Södra Ängen ligger i Gräsmarks finnbygd, i en sluttning norr om Ängsjön. Det karaktäristiska höjdläget och förekomsten av sällsynta skogsfinska karaktärsbyggnader tillgängliggör berättelsen om de finska nybyggarna och de karaktäristiska landskap som skapades.

Idag kan besökare njuta av naturen via vandringsleden Ängenleden, eller via Rokkmakkstugan som är en populär våffelstuga vid pulkabacken vintertid.

Finnskogen norr om Kymmen

Området norr om Kymmen är rikt vad gäller skogsfinsk kultur och byggnadskonst, med flera karakteristiska byggnadstraditioner från Finnskogen. Den stora mängden torp- och gårdslämningar berättar även om den omfattande avfolkningen och svåra tider för människorna som bott och levt här.

Mångshöjden

Mångshöjden är en gruvfältsmiljö som berättar om den gruvindustri som i äldre tid var en viktig näring i de skogsbygder som omger Fryksdalen. Gruvverksamheten pågick periodvis från 1500-talet fram till sekelskiftet 1900. Idag finns här Gruvrundan, en populär vandringsled där besökarna kan ta del av naturen och historien.

Inom området finns också ett antal torplämningar som vittnar om emigreringen till Amerika i slutet av 1800-talet.

Tiskaretjärn

Tiskaretjärn är en av finnbygdens karaktäristiska miljöer i Gräsmark från den finska kolonisationen under sent 1500-tal. Idag utgör Tiskaretjärn ett Naturreservat för att bevara och vårda landskapet och kulturmiljön. Det är ett besöksmål där Finnskogens traditionella kulturlandskap och bebyggelse kan upplevas.

Du kan även uppleva området via vandringsleden Tiskaretjärnsleden.

Borrsjön – Kalvhöjden

I området finns bebyggelse från den finska kolonisationen under 1600-talet. Nordvästra Värmland är starkt präglat av dessa nybyggare, som genom svedjebruk möjliggjorde för odling och bosättning i tidigare obebodda delar av landskapet. Nuvarande bebyggelse är till stor del uppförd runt sekelskiftet. 

I området finns idag ett naturreservat du kan uppleva genom vandringsleden Ambiastorps­­slingan.