Lysvik


Kulturbygd med anor från järnåldern
Flera fornlämningar vittnar om att Lysvik är en gammal kulturbygd med anor från järnåldern, och det är sannorlikt att det funnits en kyrka här redan på medeltiden. Den exakta platsen är inte helt klarlagd, men 1600-talets träkyrka stod strax väster om dagens kyrkobyggnad.
I den nuvarande kyrkan finns en dopfunt från 1200-talet. Kyrkan uppfördes 1753-1762, tornet är från 1901.
Myringbyn
Myringbyn utgör ett av kommunens tydligaste exempel på samlad bymiljö som tydliggör det agrara landskapets äldre strukturer och traditionella byggnadskultur. Den samlade bebyggelsen med många välbevarade ekonomibyggnader från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal i västra delen av byn har särskilt höga värden.




Råby – Hagarna
Råby finns omnämnt i kartmaterial redan från mitten av 1600-talet. Från medeltiden fram till mitten av 1800-talet var det förbjudet att bedriva handel på landsbygden. I och med en lagändring 1864 blev det tillåtet att öppna handelsbod även utanför städerna.
I Råby och Hagarna har det funnits två handelsbodar som speglar levadsvillkoren förr. Utöver handelsbodarna speglar byggnaderna här 1900-talets agrara bebyggelse, så som huset Hagalund.
Ransby
I Ransby finns ett levande jordbrukslandskap som är karaktäristiskt för Fryksdalen med uppodlade dalgångar omgivna av skogsklädda åsar. Den samlade bebyggelsen med gamla skolan, soldattorpet och Kallkällan med flera väl bevarade byggnader utgör en kulturhistorisk värdefull landsbygdsmiljö.




Skäggegårdssätter
Byn utgör ett tydligt exempel på sätrar som blivit permanenta gårdar under 1800-talets stora folkökning. Även om delar av bebyggelsemiljön förändrats utgör den en samlad miljö med bebyggelse och odlingslandskap utmed den smala vägen som visar på denna företeelse.
Bebyggelsen i huvudsak av traditionell karaktär: byggnader i trä med sadeltak belagda med tegel, fasader färgade med röd slamfärg.
Skönberga – Östra Berga
Här finns en fornlämningsmiljö med karaktäristiska gravrösen från bronsåldern. Gravlämningarna ligger på klipphyllor i ett mycket typiskt läge på bergsslänten ned mot vattnet. Vandringsleden Fryksdalsleden går förbi här. Området ingår i Länsstyrelsens fornvårdsprogram.
Utöver fornlämningarna kännetecknas Skönberga – Östra Berga av stridsvärnslämningar, äldre ekonomibyggnader med arkitekturtekniska detaljer samt Folkparken Canis.

