Sunne socken
Stöpafors – Bosebyn
Området har tidstypisk och välbevarad jordbruksbebyggelse från 1800- och 1900-talen. Här finns också Stöpafors herrgård och tidigare bruk. Det omgivande landskapet är öppet och böljande som ramas in av höjder, bland annat Tossebergsklätten.
Under 1800-talet fanns färgeri, mejeri, folkskola och landhandel. Vid Fryken fanns även ett sågverk och gästgiveri. I kvarnen tillverkas ännu skrädmjöl enligt gamla metoder.




Stöpafors herrgård
Runt år 1740 köpte brukspatron Christoffer Myhrman vattenrätten vid Södra Åna. Där lät han uppföra Stöpafors bruk samt en ståndsmässig bruksherrgård. Intill bruket uppfördes även en såg och en kvarn. Från bruket skeppades järn- och träprodukter vidare via Fryken.
Herrgården är en av flera miljöer i Sunne kommun som beskrivs i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. I boken kallas herrgården Lötafors och är hemvist för den elake Sintram.
Boberg
Boberg är en mindre bymiljö öster om sjön Rottnen, med anor från 1500- och 1600-talen. Gårdarna har kvar sina urspungliga lägen i byn och odlingslandskapet är till stor del fortfarande hävdat.
Byns välbevarade karaktär och traditionella gårdsbebyggelse gör den till ett fint exempel på äldre tiders gårds- och bybildning och berättar om människors livsvillkor från den tid då husen byggdes.




Maggeby
Maggeby förekommer i skriftliga källor första gången i 1503 års skattebok för Värmland. Det är en av de byar som från början varit en ensamgård men som vuxit till en by, vilket är typiskt för Fryksdalens bymiljöer.
Maggeby ligger på en liten höjd i den öppna dalgången, och är än idag en jordbruksby med till stor del bevarad bystruktur och gårdsmiljöer från 1800-talet till 1900-talets första hälft.
Rottneros Park
Rottneros herrgård med sin vackra skulptur- och blomsterpark är unik i sitt slag, och det är en miljö med kopplingar till Selma Lagerlöfs berättelser. Herrgården med parken samt fornlämningarna som finns i området utgör riksintresse för kulturmiljövården.
Parken grundades av Svante Påhlson. Nuvarande herrgårdsbyggnad är ritad av Gustaf von Dardel och uppfördes 1930-32, år 1938 påbörjades anläggandet av blomsterparken.




Askersby
Askersby är en av Fryksdalens mest välbevarade bymiljöer med rötter i senmedeltiden. Området räknas som riksintresse för kulturmiljövården som i ovanligt hög grad har en väl bevarad bebyggelse från 1800-talet.
År 1861 skänkte en av bönderna mark till en skola som byggdes i sluttningen ovanför bygatan. Skolan är sedan länge borta, men flaggstången på skolgården står kvar med årtalet 1896 – vilket sägs vara Sveriges äldsta flaggstång.
Lappnäs, fornlämningar
Lappnäsudden är en fornlämningsmiljö med karaktäristiska gravrösen från bronsåldern. Här finns sammanlagt 12 rösen, 2 stensättningar och en husgrundsliknande konstruktion som tolkats vara ett kulthus.
Området ingår i Länsstyrelsens fornvårdsprogram, och är också en del av vandringsleden Fryksdalsleden.




Björkefors – Askerudsberget
Björkefors - Askerudsberget utgör en mycket tydlig fornlämningsmiljö med ett 14-tal karaktäristiska gravrösen från bronsåldern, belägna längs Övre Frykens östra strand. En del av området vid Björkefors ingår i Länsstyrelsens fornvårdsprogram, och området som helhet äger skydd enligt kulturmiljölagen.
Malön
Här finns flera karaktäristiska gravrösen från bronsåldern, varav det största är upp till 21 meter i diameter. I äldre uppteckningar kallas ön Staviksön. På den norra delen har ett flertal stenredskap, huvudsakligen yxor, hittats, som vittnar om mänsklig närvaro redan ett par årtusenden före vår tideräkning. Enligt uppgifter fanns en avrättningsplats på norra delen av ön under 1600-talet.
Området ingår i Länsstyrelsens fornvårdsprogram.

