Senaste från kommunstyrelsen, 7 maj

Publicerad: 08 maj 2025
Här följer en sammanfattning av de senaste besluten och diskussionerna på kommunstyrelsens sammanträde i Sunne, 7 maj.

Folkomröstning om Klättenskolan i november

Genomför folkomröstningen om Klättenskolan söndagen den 16 november 2025. Det föreslår kommunstyrelsen till fullmäktige.

Frågan som ska ställas lyder: ”Bör grundskoleverksamheten F-6 på Klättenskolan i Stöpafors återöppnas? De svarsalternativ som finns på tre olika röstsedlar blir Ja, Nej, Avstår.

– Vi väljer att göra folkomröstningen i år. Ska vi vänta i 1,5 år, till det allmänna valet, är den här frågan död. Så det får bli 2025 även om det kostar mer för oss, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Sunne kommuns valnämnd organiserar valet.

Matsal och storkök ska byggas på Fryxellska-området

Bevilja igångsättning för investeringsprojektet kök/matsal på Fryxellska-området. Det föreslår kommunstyrelsen till fullmäktige.

– Fryxellska är Sunnes största skolområde med i särklass mest elever. Dagens kök och matsal är undermåliga. En enig kommunstyrelse ser också behovet av att Sunne får ett stort beredskapskök, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

Beredskapsköket får egen försörjning på el och vatten.

Igångsättning 2026

Igångsättningen sker under 2026. Projekteringen startar under sommaren/hösten.

– Vi måste göra något och det är ett bra förslag. Till fullmäktige ska underlaget kompletteras med driftkostnader. Vi har frågor kring om vi måste bygga så stort med tanke på kostnaden, säger Linda Johansson (S), oppositionsråd.

Beredskapskök med kapacitet

Budgetram för projektet sätts till 60 miljoner kronor.

– Vi hoppas att den här matsalen ska stå några generationer och då är det bra att ta till extra. Ett beredskapskök behöver ha kapacitet för att klara av att försörja andra verksamheter också i orostider.

Förprojektering

Förprojektering av kök och matsal är ett första steg i att förprojektera hela Fryxellska-området. 25 miljoner kronor finns avsatta i 2025 års budget och 25 miljoner kronor 2026 för att bygga kök/matsal.  

Sunne Fastighets AB får i uppdrag att i samråd med förvaltningen planera och prioritera för att budgetramen hålls. Renoverings- och anpassningsbehov av det befintliga köket och matsalen bedöms för omfattande. Därför har förslag på en ny byggnad på en ny plats tagits fram.

Det nya köket får en kapacitet på 1200 portioner för att förse eleverna på området med mat. I dagsläget körs matet från Södra Vikens kök. Investeringen innebär också att köket blir ett så kallat beredskapskök med eget vatten och strömförsörjning.

Konsekvenser kring matdistributionen ska utredas

I beslutet om att införa varubeställning online och avveckla matdistributionen i hemtjänsten ingick att en utvärdering skulle göras. I ett initiativärende föreslår Centerpartiet att valfriheten inom matdistribution i ordinärt boende återinförs.  

– Kommunstyrelsen ger nu förvaltningen i uppdrag att utreda konsekvenserna av en återgång till tidigare arbetssätt och se på möjligheten att komplettera dagens upplägg med att restaurangerna i Sunne, inklusive Allégårdens kök, skulle kunna ingå i den distributionsapparat som finns via handlarna, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

Redan idag går det att köpa matlådor från Allégårdens kök, men den levereras inte längre av hemtjänstens personal.

–  S och C yrkade bifall till initiativärendet, eftersom vi anser att valfriheten är viktig. Det är inte samma sak som att det behöver vara hemtjänstens personal som hämtar matlådorna. Det går att hitta andra lösningar, säger Linda Johansson (S), oppositionsråd. 

Behöver använda kompetens på rätt sätt

Orsaken till beslutet om att avveckla matdistributionen är svårigheten att rekrytera vårdpersonal.

– Den diskussionen har försvunnit. Problemet vi har i grunden är att det inte finns tillräckligt med utbildad personal inom omvårdnad att få tag på. Vi kan inte låta de som är utbildade inom vård ägna sin tid åt att handla. Vi behöver använda deras kompetens på rätt sätt när vi vet att åldern 80+ kommer öka med 40 procent, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

Införandet var inte bra

Utredningen av avvecklingen av matdistributionen visar att det fungerat väl i det stora hela.

– Implementeringen av beslutet blev däremot inte alls bra, vilket förvaltningen vet mycket väl. Information till egen personal och brukare har brustit. Att införa en så stor förändring 1 januari var heller inte lyckat ihop med en del tekniskt strul.

Konsekvenserna ska utredas

Kritik gavs till att uppföljningen inte handlade mer om matlådorna.

Oppositionsrådet Linda Johansson (S) konstaterar att det fanns olika förväntningar på vad utvärderingen skulle innehålla. 

–  Pensionärerna har fått en kostnadsfördyrning, vilket framgår av utredningen. I de intervjuer som gjorts säger samtliga att de vill ha tillbaka matlådorna, säger Linda Johansson (S).

Henrik Frykberger tycker det är rimligt att utreda konsekvenserna av beslutet.

– Problematiken kring kompetensförsörjningen kvarstår. Den måste vi inse allvaret i. Utredningen visar att det mesta fungerat bra, även om det finns undantag och vi har haft uppenbara inkörningsproblem. Det finns bra mat att köpa i butikerna och de har erbjudanden som gör det möjligt att komma billigare undan, säger Henrik Frykberger (M).

Enligt de dietister som anlitats innehåller maten i butikerna tillräckligt mycket näring för en frisk pensionär. 

– Den mat som lagas på Allégården är näringstätare än den som serveras på skolor, förskolor och i butikerna.  Den är alltså anpassad för att passa äldre personer, framförallt är den fetare, förklarar Bernt Thyrell, kostchef i Sunne kommun.

De två förändringarna trädde i kraft inom hemtjänstens insatser varubeställning och matdistribution vid årsskiftet 2024-2025. Handling i butik ersattes med onlinebeställning och matdistributionen avvecklades. En första uppföljning av förändringen utfördes i april och innefattade bland annat enkätundersökningar, intervjuer och granskning av klagomål. 

I fas med budget

Tertialrapporten visar att Sunne kommun är i fas med budget.

– Ekonomin brukar vara ansträngd, men i år är det en ganska positiv läsning. Jag känner mig nöjd och glad, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M).

Årsprognosen för Sunne kommun indikerar ett positivt resultat på 20,2 miljoner kronor, vilket motsvarar 2 % av skatter och generella statsbidrag.

Verksamhetsområdena inom kommunstyrelsen prognosticerar en total årsavvikelse på minus 11 miljoner kronor (- 1,1 %). Avvikelsen kommer främst av fortsatta ekonomiska utmaningar inom socialtjänsten (- 10 miljoner kronor), där omfattande åtgärder behövs för att möta underskottet. Även bildningsutskottet prognosticerar en negativ årsavvikelse (-1 miljoner kronor). Årsprognos för finansieringen ligger på plus 10,9 miljoner kronor.

Medborgarförslag

  • Ett medborgarförslag mot en vindkraftsetablering i Björnhöjdenområdet avslås, eftersom dessa frågor hanteras och avgörs i andra kommande processer och pågående arbeten med översiktsplan, samråd samt eventuell tillståndsansökan och detaljplan för vindkraft på Björnhöjden.

  • Ett medborgarförslag om att främja inköp av lokala konstnärers konst till kommunala arbetsplatser avslås då Sunne kommun redan tar hänsyn till de föreslagen som ges. I kommunens konstpolicy regleras att utformning och inköp av konst ska ta vara på kommunens särprägel och identitet, vilket ofta ger en fördel till lokala konstnärer. De ges också möjlighet att nyttja kommunala utställningsytor, så som Björken, för att ställa ut sina verk.

  • Ett medborgarförslag om att revidera riktlinjerna för sponsring med tillägg av ett krav på jämlik sponsring av alla idrottsklubbar i kommunen avslås då det redan uppfylls genom nuvarande riktlinjer.

Motioner till kommunfullmäktige

  • Vibeke Johnson (V) föreslår att kommunen bygger en cykelstation i Sunne centrum förslagsvis vid Lagerlöfsparken eller järnvägsstationen. Förslaget får bifall och verkställs i samband med omgestaltning av Lagerlöfsparken. 
    Vid cykelstationen ska det finnas en karta över cykel- och vandringsleder i kommunen, möjligheter att parkera cyklar samt en pumpstation med tryckluft och olika munstycken så att däck på både cyklar och barnvagnar kan pumpas.

  • Vibeke Johnson (V) föreslår att det inrättas ett Fixotek i Sunne kommun. Motionen avslås då Sunne bibliotek redan genomför ett motsvarande projekt. Projektet kallas ”Hållbara lån”. Där kommer det finnas möjlighet att låna bland annat symaskin, verktygslådor och skruvdragare.

  • Eva Hallström (MP) föreslår att området vid Gylleby utreds och planeras så att ridvägar, naturbanor och stigar kan iordningställas, samt att skogsområdet förbättras så att det är möjligt att rida och vandra i området. Motionen avslås då frågan reglerats i ett nyttjanderättsavtal mellan Sunne kommun och Sunne ryttarförening i maj 2024.
Kommun och politik