Sommaropera i Sunne blir verklighet på Mårbacka

Publicerad: 30 april 2025
I Selma Lagerlöfs gamla lada på Mårbacka ska Sunnes och Värmlands första professionella sommaropera spelas i juli. Sunne sommaropera är startskottet för en ny kulturtradition. – Selma Lagerlöf hade älskat det, säger Aron Westblad, Irene Henriksson och Hannes Öberg.

Spelplatsen var given när Aron upptäckte den bortglömda scenen på Mårbacka som varit förråd i 30 år. Västanå Musik & Teater såg på den tiden till att scenen blev byggd, vilket Sunne sommaropera tackar för idag.

– Genom att förvalta lokal erfarenhet och talang på en så här historiskt betydande plats vill vi att Mårbacka ska bli en symbol för både förnyelse och kulturarv, säger initiativtagaren Aron Westblad.

Anledningar som med all säkerhet hade gjort att Selma Lagerlöf älskat att Sunne sommaropera huserar på Mårbacka.

Opera i hembygden 

Allt började med att Aron, via sitt jobb som organist, insåg att det finns många duktiga sångare och instrumentalister från Sunne. Varpå han kontaktade operasångaren Hannes Öberg. Var han möjligen intresserad av att starta ett gemensamt operaprojekt i sin hembygd?

– Jag tackade självklart ja! Jag har drömt om att komma tillbaka till Sunne, men inte haft något forum för att utöva min konstform, säger Hannes, idag fast anställd på GöteborgsOperan.

I Sunne sommaropera har Hannes en sångroll och gör debut som producent.

– Det här är så roligt! Inte minst att göra det möjligt för professionella instrumentalister och sångare att återvända och ge tillbaka till bygden. Alla utom en har Sunne- eller Värmlandsanknytning.

Professionell sommaropera med lokal förankring

Många i ensemblen har lagt sin grund på Sunne Kulturskola. Flera lärare är med och spelar. 30 personer är engagerade i föreställningen varav 14 instrumentalister.

– Vi vill ge hela arrangemanget lokal förankring och har därför inlett ett samarbete med Musikhögskolan Ingesund i Arvika och designskolan Brobygrafiska i Sunne. Vi knyter skolorna till oss i ett utbyte där vi bidrar till att bygga upp nya talanger.

För designstudenterna Marlene Rosenkvist, Johan Hallén och Vincent Müller är det ett lärorikt projekt.

– Det här vårt näst sista projekt innan examen. Det är superkul och känns extra fint att det händer på en historiskt betydelsefull plats som Mårbacka.

Betydelsefullt spela på Mårbacka

Att spela på ett av Värmlands mest populära besöksmål är förstås betydelsefullt.

– Det här är ett fantastiskt roligt samarbete och vi är så glada över att Aron såg potentialen trots all bråte som låg på scenen i den gamla ladan, säger Irene Henriksson, intendent på Mårbacka.

Inleder med klassiker

Sunne sommaropera inleder satsningen med La Traviata av Verdi. Storslagen, sprudlande musik i en berättelse om kärlek, sorg och försoning.

– Det är en klassiker och en av de mest spelade genom tiderna. Många i ensemblen har längtat efter att få göra just den operan. Den ger oss en stark grund att bygga vidare på för framtida satsningar, säger Hannes.

Föreställningen framförs 10, 12, 13, 15 och 16 juli och den sjungs på svenska. Emma Sventelius regisserar. Redan nu är cirka 25 procent av biljetterna sålda.

– Det känns jätteroligt att det finns ett intresse av att komma hit så att vi får visa operakonsten för lokalbefolkningen och tillresta, säger Aron.

Aron Westblad och Hannes Öberg ser fram emot att få visa upp operakonsten på Mårbackas scen,

Drömmar om framtiden

Arbetet med att renovera ladan har precis dragit i gång. Tankarna på framtiden finns redan nu och handlar om att få levandegöra Selma Lagerlöfs berättelser.

– Ett sceniskt uruppförande av Selma Lagerlöfs och Elfrida Andrées opera ”Frithiofs saga” eller en nyskriven opera baserad på något av Selma verk – det är drömmar vi hoppas få infria här på Mårbacka framöver, säger Aron och Hannes.

Sunne Sommaropera 2025

La Traviata på Mårbacka.
Premiär 10 juli samt föreställningar 12, 13, 15 och 16 juli.

Medverkande i urval:
Violetta - Lydia Kjellberg
Alfredo - Theodor Uggla
Germont - Hannes Öberg
Regissör - Emma Sventelius
Dirigent - Aron Westblad

 

Uppleva och göra